Flyg blir (lite) mer cirkulärt

Modell över anläggningen som ska byggas vid Syracuse airport.
4 apr 2023

Svenskt företag gör storaffär i Usa för mer cirkulära flygplatser. Återvinner stora mängder glykol med ny teknik.

Att flyga inte är ett cirkulärt transportsätt känner vi alla till. Tidigast 2030 kan biobränslen för flygplan få en betydande marknadsandel enligt bedömare. Men utsläpp kommer inte bara från själva flygplanen.

Ett svenskt företag ska nu uppföra världens största anläggning för återvinning av avisningsvätska på en flygplats i Nordamerika.

Innan start behöver flygplan ofta behandlas med stora mängder avisningsvätska för att inte riskera säkerheten under resan. Vätskan som används består till stora delar av glykol.

Nu ska det svenska företaget Vilokan bygga världens största anläggning för återvinning av glykol och rening av vatten på en flygplats i Nordamerika.

Anläggningen för 50 miljoner ska samla upp allt vatten från spolplattan där flygplanen behandlas även när det är fråga om låga koncentrationer av glycol. Genom processen kan i princip all glykol återvinnas samtidigt som vattnet renas och båda kan sedan återanvändas i ett cirkulärt kretslopp.

Årligen förväntas anläggningen 5000 ton glykol och rena 75 000 kubikmeter vatten. Besparingen för miljön blir enligt beräkningar motsvarande utsläpp från över 5000 bilar.

– Det är fantastiskt att vara en del av en global rörelse mot mer hållbara flygplatser genom att arbeta för att återvinna glykol och rena vatten. Genom att ta hand om vår miljö kan vi också spara resurser och skapa en mer hållbar framtid, säger Tim Peyton VD Vilokan ADF Solution AB.

Tim Peyton VD Vilokan ADF Solution AB

Vilokankoncernen har idag 150 medarbetare, omsätter 1,25 miljard svenska kronor med försäljning i 27 länder.

Henrik Persson

Henrik Persson

Dela artikeln!