lördag 20.07.2024

Solrosskal blir krukor – ersätter plast

De nya krukorna är smidiga att använda och minskar användningen av plast, säger Hans Jensen, kategoriansvarig på Plantagen
11 apr 2023

Trädgårdsbranschen är en väldigt plastberoende bransch med stor användning av engångsartiklar. Men lösningar för mer cirkulär odling och försäljning är på väg. Det senaste bygger på skal från solrosfrön.

Krukorna är tillverkade av skal från solrosfrön och används som vilken annan kruka som helst. Men när det är dags för utplantering är det bara att plantera ner krukan som den är direkt i jorden där den bryts ner och blir till kompost.

Fördelen är såklart minskning av plastanvändning och att ta tillvara på en naturlig råvara som fröskal. Men det finns även rent odlingsmässiga fördelar eftersom planteringen inte stör eller skadar rötterna samt att engångsprodukter är bäst för att minska risken för skadedjur och andra angrepp.

Affärskedjan Plantagen gör en satsning på att gå över till biologiskt nedbrytbara krukor från solrosskal även för den professionella odlingen och då handlar det om betydligt större volymer. Under 2023 kommer nästan 1,5 miljoner säsongsplantor att säljas i biologiskt nedbrytbara krukor.

Våra All Nature-krukor är 100 procent biologiskt nedbrytbara och helt plastfria. Det faktum att de kan planteras utan restprodukter är en stor fördel. De är smidiga att använda och minskar användningen av plast, säger Hans Jensen, kategoriansvarig på Plantagen.

Solrosfrön används av livsmedelsindustrin för främst tillverkning av matolja. Fröskalen är därför oftast ett överskottsmaterial. Skalen från fröna utnyttjas nu för att skapa hållbara och långvariga produkter, exempelvis kan krukornas nedbrytningstid anpassas för hur de är tänkta att användas.

De biologiskt nedbrytbara krukorna säljs nu bland annat tillsammans med grönsaksplantor.

Henrik Persson

Dela artikeln!