måndag 17.06.2024

Rekordnivå på textilkonsumtion

Kläder och hemtextilier förbrukas i rekordmängd.
26 apr 2023

Svenskarna köper kläder som aldrig förr. Efter pandemin ökade konsumtionen till rekordnivåer. Detta har stor påverkan på klimat och miljö uppger Naturvårdsverket i en ny rapport.

För första gången konsumerar vi över 15 kilo textiler per person och år. Då ingår kläder och hemtextilier. Detta är en ökning från 12 kilo under pandemiåret 2020.

Hemarbete och färre sociala arrangemang antas förklara att vi konsumerade relativt lite kläder under pandemin. Men inköp av kläder har fortsatt öka även det senaste året och det kan inte förklaras av ett uppdämt behov från pandemitiden.

– Att textilkonsumtionen fortsätter uppåt är anmärkningsvärt, med tanke på att vi befinner oss i en lågkonjunktur och med tanke på att många nu är medvetna om de miljö- och klimatproblem som är kopplade till konsumtion, säger Yvonne Augustsson, handläggare som arbetar med textilkonsumtion på Naturvårdsverket.

2021 då textilkonsumtionen började öka var det främst hemtextilier som ökade.

Under 2022 har konsumtionen av alla typer av kläder ökat. Kläder för män och pojkar ökade särskilt mycket, från 2,4 till 3 kilo. Det är den största ökningen som uppmätts för herr- och pojkkläder. Men män konsumerar fortfarande betydligt mindre kläder än kvinnor som ligger på 3,9 kilo.

Siffrorna redovisar dessutom inte privatimport av kläder som när man handlar på näthandel från utlandet. Så den verkliga konsumtionen är troligtvis högre än dessa siffror.

Dela artikeln!