torsdag 23.05.2024

Världens första trätransistor

27 apr 2023

Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med kollegor på KTH skapat världens första transistor för elektricitet gjord av trä.

Transistorer är avgörande för modern teknik. Transistorn reglerar strömmen som passerar genom den och kan även vara en strömbrytare. Tekniken har funnits i drygt hundra år och trenden har alltid varit att göra transistorerna mindre och mindre. Numera finns det transistorer på nanoskala.

Men nu har forskarna riktat in sig på betydligt större enheter, gjorda av det förnyelsebara materialet trä.

– Vi har visat en princip som ingen annan tidigare gjort. Förvisso är trätransistorn långsam och klumpig, men den fungerar och utvecklingspotentialen är stor, säger Isak Engquist, biträdande professor vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Linköpingsforskarnas har löst tidigare problem och nu kan trätransistorn fungera kontinuerligt och reglera elektricitet utan att försämras.

Isak Engqusist och Van Chinh Tran

Men det är inte vilket trä som helst, det krävs ett träslag utan årsringar och som har en jämn struktur genom hela volymen. Valet föll på balsaträ.

Forskarna tar ligninet och kvar är endast långa cellulosafiber med kanaler. Det resulterar i ett elektriskt ledande trämaterial. Trätransistorn kan även slå på och av strömmen, om än ganska långsamt.

– Vi har inte skapat trätransistorn med någon specifik tillämpning i sikte. Vi gjorde det för att vi kunde. Det är grundforskning som visar att det är möjligt och vi hoppas att det ska inspirera till vidare forskning som i sin tur kan leda till tillämpningar längre fram, säger Isak Engquist.

Dela artikeln!