Bäst-före datum inte viktigast när vi kastar mat. Största anledningen är istället att maten smakar eller luktar illa. Först på tredje plats kommer märkningen enligt en ny rapport.
Nio av tio svenskar kastar mat regelbundet och varje person producerar årligen 59 kilo matavfall i sitt hushåll. En stor del av detta, 15 kilo, är mat som hade kunnat ätas.
Alltför snäva bäst-före datum i handeln har pekats ut som en anledning till svinn av fullt ätbar mat. Och var fjärde konsument uppger att de följer bäst-före datumet och kastar det som är gammalt enligt märkningen. En nivå som eventuellt skulle kunna sänkas med en reformerad syn på datum-märkning i handeln.
Men en stor majoritet av konsumenterna bortser från märkningen och låter istället lukt och smak avgöra om livsmedlet ska kastas, i alla fall enligt en ny undersökning, Vegocracy Report, utförd av analysföretaget Kantar på uppdrag av Picadeli.
Respondenterna uppger att de ofta kastar mat, vanligtvis varje vecka och att anledningarna är skiftande.
Topp 5: Därför kastar svenskarna mat
- Det luktar eller smakar illa
- Det är mögligt
- Bäst före-datum har passerat
- Råkade köpa för mycket
- En kombination av till exempel att det luktar illa och att det är gammalt
Journalist
Henrik Persson