söndag 15.09.2024

Snart förbjuds muggar i engångsplast – cirkulärt ersätter

Flergångsprodukterna har höga krav på sig. De ska vara sårbara, hållbara och dessutom erbjuda ett mervärde för kunden. Fotograf: Klas Hedvall
30 aug 2023

Forskningsprojektet Retake gör streetfood engångsfritt under Kulturkalaset i Göteborg med nytt system för uppmärkta flergångsmuggar, tallrikar och bestick som diskas och återanvänds.

Vissa engångsprodukter i plast är redan förbjudna och 1 januari blir även engångsmuggar med mer än 15 procent plast otillåtna.

Det ställer krav på restaurangbranschen att ställa om, särskilt problematiskt blir det för evenemang, marknader och festivaler.

Med bara fem månader kvar till omställningen sker utprovning av nya system genom exempelvis forskningsprojektet Retake på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Testen görs av åtta foodtrucks i Bältespännarparken vid evenemanget Kulturkalaset i Göteborg. Ett nyutvecklat rotationssystem med individuellt märkta, återanvändbara tallrikar, matlådor och muggar används.

– Det är en komplett och vidareutvecklad lösning som vi testar, där den tekniska plattformen, vår webb-app, säkerställer spårbarhet för tallrikar, muggar och matlådor genom hela det cirkulära flödet, säger Maria Hammar, projektledare för Retake och gruppchef i cirkulär ekonomi på Chalmers Industriteknik.

Produkterna är speciellt framtagna för event och är märkta med individuella QR-koder. De kan återanvändas 400 gånger. Kunderna förväntas lämna tillbaka de tallrikar och muggar de lånat i utmärkta returstationer så att de kan diskas, scannas och användas igen.

Tidigare undersökningar från Karlstads Universitet har visat att kunderna är nöjda med flergångsprodukterna.

Övergången till flergångsprodukter vid event förväntas minska nedskräpning samt kostad för städning och samtidigt öka nöjdheten hos besökarna.

Dela artikeln!