måndag 17.06.2024

Snåltider påverkar ekologiskt negativt

1 sep 2023

När matpriserna går uppåt drabbas försäljningen av ekologiska produkter.

Försäljningsvärdet för ekologisk mat minskade med 1,8 procent under det andra kvartalet 2023 jämfört med samma period året innan.

Organisationen Ekologiska Lantbrukarna menar att konsumenterna håller igen på sina inköp i samband med de kraftiga prisökningarna på alla sorters livsmedel. Billigare konventionella alternativ köps istället. Eller så köper kunden billigare ekologiska produkter, till exempel färs istället för helt kött.

Men försäljning av ägg går mot strömmen och ökar.

– Vi hoppas att ökningen håller i sig. Det betyder mycket för alla ekologiska äggproducenter som dagligen ser till att djuren får gå utomhus och sprätta och picka, säger Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.

(HP)

Dela artikeln!