lördag 20.07.2024

Läsning: Hållbariseringen

En av Hållbariseringens författare, Mikael Botnen Diamant håller ett föredrag om sin bok.
7 sep 2023

Det finns en anledning till att miljontals människor genom åren har träffats för att genomföra studiecirklar. Ni vet, när man högst anspråkslöst ses och diskuterar en bok, eller kanske lär sig ett hantverk. Anledningen att vi gör det är för att det fungerar.

Författarna Mikael Botnen Diamant och Carl-Johan Schultz med bakgrund inom hållbarhet och kommunikation har gett ut en klassiskt studiecirkelbok, även om den inte annonseras som en sådan.

En rimligt kort inledning med översikter så som lagstiftning, olika inre och yttre tryck för förändring och förklaringar av grundläggande begrepp inleder boken och kan bläddras förbi av den redan insatte för att komma fram till bokens verkliga ärende: inleda en process för omställning på den arbetsplats där man är aktiv. Eller, lägga hållbarhetspusslet som författarna kallar det.

10 pusselbitar ska läggas, var och en förberedd med manus till workshopar som i princip vem som helst kan genomföra. Ingen förkunskap behövs. Just detta är bokens styrka, enkelheten som gör den tillgänglig för alla. Samtidigt dess svaghet, om det nu är rätt benämning. Boken hjälper dig och din grupp att ta de första stegen, men ni kommer mycket snart dyka på hinder som är specifika för just er bransch och där ni måste söka er vidare i litteraturen eller konsultdjungeln för hjälp.

Förlaget menar att boken vänder sig till hållbarhetsansvariga och beslutsfattare på företag som är intresserade av ansvarsfullt företagande. Det är en sanning med modifikation. Det finns mycket lite nytt att hämta för en som redan är rimligt insatt i hållbarhet.

Och det är nog inte bokens syfte, vad boken vill är att inleda och driva förändring. I verkliga livet, inte genom att tillföra nya kunskaper eller argument utan genom verktyg som faktiskt går att använda – på en gång.

Dela artikeln!