måndag 17.06.2024

3D-printad lax av svamp nu i handeln

13 sep 2023

Nu går det snart att köpa mat som är utskriven av en maskin som matats med en smet gjord av svamp. Först ut är en ”laxfilé” som enligt producenten liknar förebilden både i näringsvärde, smak och textur. Målet är att nå bredare än vegankunderna och på sikt ersätta fler fisk och köttprodukter med vegetariska alternativ.

Att just fisk väljs som den första produkten att framställa vegetabiliskt och printa är ingen slump. Överfiskning och nedskräpning av våra hav innebär att tillgången till fisk för människan att äta mycket väl kan vara i princip över inom kort i stora delar av världen. Odlad fisk i sin tur är beroende av fiskfoder tillverkad av annan fisk och odlingarna i sig är ett hot för den lokala havsmiljön.

Detta samtidigt som efterfrågan på fisk som mat ständigt ökar. Det öppnar upp för en marknad för vegetariskt framställda alternativ.

”Laxfilén” är baserad på mykoprotein som framställs av en encellig svamp odlad i kar med glukossirap. Fram tills nu har Qourn varit den enda användningen för svampen när det gäller mänsklig föda.

Mykoproteinet Promyc levereras av svenska företaget Mycorena och har utvecklats i syfte för att passa speciellt för 3D-printade produkter.

Fibrerna uppges bildas naturligt genom svampens tillväxtprocess och den imiterar känslan och upplevelsen av att äta en riktig bit lax genom en struktur olik andra existerande alternativprodukter på marknaden idag menar företaget som tagit fram den.

Utvecklingen har skett med hjälp av stöd på 1,5 miljoner euro från det europeiska finansieringsprogrammet Eurostars 3 med medfinansiering från Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe.

– Med milstolpen i sikte att uppnå industriell skala på 3D-printad mat går vi in i en ny matrevolution, en tid där mat kan tillverkas helt enligt kundens behov. Vi skapar inte bara ett veganskt alternativ; vi formar en ny framtid för matproduktion, säger Robin Simsa, CEO på Revo Foods i ett pressmeddelande.

I september lanserar Revo Foods ”THE FILET – Inspirerad av lax”, i butiker i Europa men den ska gå att beställa online även i Sverige.

Dela artikeln!