torsdag 23.05.2024

Fritidsbanken från 50 till 500 kvadrat i Malmö – öppnar i köpcentrum

27 sep 2023

Det är populärt att låna istället för att köpa i Malmö. Så populärt att Fritidsbanken som förmedlar lånen nu startar en stor anläggning i Mobilia köpcentrum och tiodubblar därmed sin yta.

Det är dyrt med utrustning för sport– och friluftsliv. Särskilt för barnfamiljer eller för den som bara vill testa på en ny aktivitet.

Men plånboken ska inte vara ett hinder för att vara aktiv, det menar föreningen Fritidsbanken som tillsammans med kommuner organiserar utlåning – gratis.

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, stormkök och annat helt utan kostnad.

Lånetiden är 14 dagar och all utrustning är återvunnen genom att personer skänker utrustning som de inte längre behöver.

Malmö är en av städerna där fritidsbanken är flitigt använd. Så pass att man nu flyttar från en liten lokal på 50 kvadrat till en stor anläggning med tiodubbel yta i Mobilia köpcentrum.

– Vi går från en yta på 50 kvadratmeter till 500 kvadratmeter. Mobilia är dessutom en plats många människor passerar varje dag. Med vår nya adress gör vi det möjligt för fler att komma hit för att låna utrustning utan kostnad, men även för att lämna in egen utrustning som inte längre används hemma så att andra får användning av den, säger Susanne Helgesson Falck, projektledare för Fritidsbanken i Malmö i ett pressmeddelande.

För tio år sedan kom diakonen Carina Haak i Forshaga-Munkfors församling, Värmland, på idén om fritidsbank och startade den första tillsammans med Forshaga kommun. Sedan dess har Fritidsbanker öppnat i en tredjedel av Sveriges kommuner.

Dela artikeln!