EU inför tullavgift på koldioxid

5 okt 2023

Som första region i världen startar nu EU arbetet med att införa en form av tullar på koldioxid för länder utanför unionen.

Importerat stål, cement och konstgödsel hör till varorna där EU genom tullar ska försöka stoppa att utländska aktörer saboterar för företag inom unionen som ställer om till grönare produktion.

Den svenska regeringen beslutade nyligen att medvetet öka klimatutsläppen och på flera viktiga områden sänka ambitionerna för miljöarbetet. Det är på kollisionskurs med EU som istället under året genomför flertalet radikala reformer på klimat- och miljöområdet.

Inom kort kommer Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) tvinga EU-importörer att rapportera de växthusgasutsläpp som är inbäddade under produktionen en lång rad produkter och energi.

Från och med 2026 kommer importörerna behöva köpa certifikat för att täcka dessa koldioxidutsläpp, vilket blir en slags tull på varor som släpper ut mycket koldioxid under produktionen.

Förhoppningen är att detta ska förmå utländska producenter att ställa om sin produktion till samma nivå som EU-industrin och att förhindra att europeiska tillverkare flyttar till länder med lägre miljöstandarder.

Det ska också förhindra dem från att förlora mot utländska konkurrenter medan de investerar för att bidra till att uppfylla EU:s mål att minska blockets nettoutsläpp med 55 % till 2030 från 1990 års nivåer.

– CBAM handlar inte om handelsskydd. Det handlar om att skydda EU:s klimatambition – och att försöka höja nivån på klimatambitioner över hela världen”, uppger ekonomikommissionär Paolo Gentiloni till Reuters.

I Sverige görs nu mycket stora investeringar för en fossilfri stålproduktion exempelvis i Boden där Green Steel satsar 18 miljarder på en ny fabrik och SSAB ska satsa runt 45 miljarder på omställningen. Tullen på koldioxid förväntas skydda bland annat dessa investeringar.

Reaktionerna har varit försiktiga från resten av världen, även om Kina uppmanar EU att inte gå för snabbt fram eller inför regler som ensidigt gynnar EU uppger Reuters. Storbritannien, Turkiet och Ukraina bedömer att reglerna inte kommer påverka dem i någon större utsträckning.

Dela artikeln!