Var fjärde barn får (nog) en begagnad klapp i år

17 nov 2023

Intresset för att köpa begagnade julklappar ser ut att öka betydligt redan i år. Miljötänk och sämre ekonomi anses ligga bakom förändringen.

Från att kanske ha anses lite skämmigt och sämre har begagnade julklappar nära på kommit att bli trendiga.

Företaget Tradera har låtit göra en undersökning bland potentiell julklappsköpare inför julen.

– Det finns fortfarande en föreställning om hur en julklapp ska vara, och att köpa begagnat kan för många vara en liten tröskel från början. Men de som en gång börjat nu väljer att utöka andelen begagnade klappar under granen, men också att de yngre generationerna driver på omställningen till ett mer cirkulärt tänk kring julhandeln, säger Sofia Hagelin, kommunikationschef på Tradera.

Julhandeln väntas backa för första gången på många år enligt Handelns utredningsinstitut. Samtidigt går allt fler över till att köpa begagnade klappar och sidor som Tradera och Blocket redovisar rekordomsättningar.

Och stigmat med att ge bort något begagnat, eller att få en redan använd klapp, börjar bli något som hör historien till.

– Nästan varannan svarande uppger att de skulle bli nöjda eller mycket nöjda med något begagnat som julklapp, medan 35 procent tycker att det är varken eller. Så risken är låg att du skulle göra någon besviken genom att ge något begagnat, säger Sofia Hagelin.

Vinnaren i kategorin mest populära begagnade julklapp att ge bort är boken, följt av heminredning, samlarsaker och leksaker.

Böcker och inredning i topp bland begagnade julklappar. Böcker är den kategori där svenska folket helst skulle köpa en begagnad julklapp, enligt undersökningen. På andraplats kommer inredning, följt av samlarsaker, leksaker och sällskapsspel. Årets julklapp, sällskapsspel, kommer på femte plats.

Dela artikeln!