måndag 17.06.2024

Nytt batteri fritt från konfliktmetaller

23 nov 2023

Batteritillverkaren Northvolt har utvecklat ett nytt batteri som inte innehåller litium eller andra bristmetaller.

Batteriet är ett natriumjonbatteri och innehåller varken litium, kobolt eller nickel.

Eu lista på bristmetaller blir allt längre och kommer bli akut i unionen inom de närmsta årtiondet, bland annat på grund av det stora behovet av dessa metaller till batterier när samhället ska ställas om.

Det är därför det nya batteriet ses som en så lovande utveckling. Istället för sällsynta metaller används kol, järn, kväve och natrium.

Det nya batteriet är inte lika effektivt som litiumjonbatterier men närmar sig och är har nu 80 procent energitäthet jämfört med litiumjon.

– Vi har utvecklat en teknik som kommer att möjliggöra dess utbredda användning för att påskynda energiomställningen. Batteriteknik som denna är avgörande för att nå globala hållbarhetsmål genom att göra elektrifiering mer kostnadseffektiv, hållbar och tillgänglig över hela världen, säger Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt, i ett pressmeddelande.

Användningen är än så länge mest lämpad för stationär energilagring exempelvis för sol- och vindenergi. Northvolt menar att kommande generationer kan komma att bli användbara även för elbilar.

Tillverkningen kan komma igång någon gång de närmsta åren uppger Northvolt, även om det ännu inte är bestämt var tillverkningen ska ske.

– Det blir kommersiell tillverkning en bit innan decenniet är slut, men var i världen är ännu inte bestämt, uppger Anders Thor, global kommunikationschef på Northvolt, till DN.

Dela artikeln!