måndag 17.06.2024

FN:s klimatmöte kan gynna oljeaffärer

29 nov 2023

Förenade Arabemiraten är värd för FN:s toppmöte för att rädda klimatet COP28. Men samtidigt planerar ordförande för mötet, Dr Jaber, att använda mötet för ro i hamn oljeaffärer. Dr Jaber kombinerar sitt ordförandeskap på klimatmötet med att även vara ordförande för Förenade Arabemiratens statliga oljebolag, uppger BBC.

Uppgifter har läckt ut som visar på långt gångna planer att sluta nya olje- och gasavtal med Kina, Storbritannien, Kanada och åtminstone tolv ytterligare länder.

Ordförande för FN-mötet förväntas agera utan partiskhet eller egenintresse, något som nu ifrågasätts starkt från flera håll.

COP28 är FN:s senaste omgång av globala klimatsamtal. I år arrangeras det av Förenade Arabemiraten i Dubai. Dessa toppmöten är världens viktigaste möten för att diskutera hur man ska tackla klimatförändringarna. Utfasningen av fossila bränslen uppges vara en huvudfråga för mötet.

Från svenska regeringen deltar statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Dessutom deltar Business Sweden med en delegation på 23 svenska bolag.

COP28 avslutas tisdagen den 12 december.

Dela artikeln!