lördag 20.07.2024

Begagnatmarknaden växer i sämre tider

11 jan 2024

Att sälja begagnat kan vara en fördel när ekonomin vänder nedåt. Efterfrågan ökar när konsumenterna blir mer prismedvetna samtidigt som utbudet också ökar när fler vill sälja av sina oanvända saker för att dryga ut kassan.

En aktör som märkt av ökningen av begagnatförsäljningen är nätauktionen Tradera som ökade både försäljning och antal besök på sidan. Över 300 miljoner besökare uppmättes under 2023 och de köpte 10,7 miljoner åkerbrukade produkter.

En extra stark uppgång noterades för kategorin armbandsur. Även kategorierna herrkläder, solglasögon, samlarbilder, hörlurar samt musikinstrument ökade mer än genomsnittet.

– Vi ser ett ökat intresse för exklusiva klockor på Tradera. Försäljningen av armbandsur har ökat med 36 procent på bara ett år. Den här trenden kan vara kopplad till lågkonjunkturen. Många passar på att sälja dyra saker för att dryga ut ekonomin, samtidigt som de som vanligtvis skulle köpt nytt istället valt begagnade kapitalvaror som klockor, solglasögon, väskor och spelkonsoler av ekonomiska orsaker, säger Sofia Hagelin.

– Det är tydligt att vi är mitt i ett skifte, där en omställning till en mer cirkulär värld börjar ta form. Fler börjar inse vilka påfrestningar som nykonsumtionen innebär för miljön och handlar mer secondhand, vilket är bra för planeten, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Mest populära sökorden på Tradera 2023

  1. Svenskt Tenn
  2. Lego
  3. Zundapp
  4. Märklin
  5. Volvo
  6. Saab
  7. Omega
  8. Puch
  9. Fjällräven
  10. Barbie

Dela artikeln!