måndag 17.06.2024

Ikea gör gardiner och kuddar av de avlagda personalkläderna

23 jan 2024

Ikea har börjat samla in avlagda personalkläder och återanvänder dem till sina produkter. Nu lanserar de en ny kollektion, Växelbruk, med försäljning på återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna.

Ibland behöver man inte gå så långt för att hitta råvaror till nya textilkollektioner. Det kan räcka med att samla in de anställdas avlagda arbetskläder. I alla fall om man är så stor som Ikea som med sina 200 000 anställda har en rik resurs av begagnad textil att hämta råvara ifrån.

2022 bytte Ikea design på sina personalkläder. Nu stod de plötsligt med en stor mängd kläder utan värde på marknaden, ingen kan återanvända gamla profilkläder. Men så föddes idén om att använda textilråvaran till nya produkter och kläder från hela Europa samlades in.

Företaget fick gå den långa vägen och lära sig processer för återvinning och dessutom en lång rad krav och lagstiftning som måste tas hänsyn till.

Men nu skeppas de första sändningen med gardiner, kuddfodral, plädar och väskor i kollektionen Växelbruk till Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna och börjar säljas den 2 februari.

– Genom pilotprojektet VÄXELBRUK ville IKEA testa och lära sig hur man kan omvandla textilavfall till sekundära råmaterial för nya produkter. Det här är ett exempel på entreprenörskap som utmanar nuvarande praxis och utvecklar arbetssätt för återvinning, säger Lena Julle, hållbarhetschef, IKEA of Sweden.

Att sluta kretslopp med råvaror inom den egna verksamheten har stora fördelar. Det finns redan god uppfattning om vad råvaran består av och insamling och sortering underlättas.

Dela artikeln!