måndag 17.06.2024

Hon erbjuder cirkulär stekning som tjänst

19 jan 2024

En non-stick stekpanna håller bara några år, sedan slits ytan ut och och hela pannan skrotas trots att den består av värdefulla råvaror. Fram tills nu har det varit omöjligt att ”måla om” stekpannan och få en ny beläggning. Men detta har nu Martina Slättberg och hennes kollegor på Onepan ändrat på.

De lanserar en stekpanna som, som de säger ”bygger på den radikala tanken att den stekpanna borde hålla hela livet”. Man köper den och använder så länge man vill – och skickar sedan in den för ”ommålning”, en återställning till nyskick både i funktion och utseende. Eller så bestämmer man sig att ha ”stekpanna som tjänst” och betalar en fast kostnad varje månad för att alltid ha en stekpanna i toppskick.

– Skrotar du hela bilen bara för att däcken är slitna? Eller river hela huset för att det behövs ny i sovrummet? Det är galet att kasta bort en hel stekpanna bara för att stekytan är sliten, det måste vi ändra på, säger Martina Slättberg vice VD på Onepan.

En nyckel för att lyckas med tekniken att förnya stekpannorna är att inte använda de kemikalier som ofta används för nonstick-beläggning. Ytan är istället keramisk och består till stor del av kisel men har ändå samma goda egenskaper som andra pannor.

Företaget har funnits i fyra år och har sitt säte i Göteborg, restaureringen av stekpannorna sker i Sverige och produktionen i Polen. Runt 25000 stekpannor finns redan i kretsloppet och kommer förhoppningsvis aldrig lämna det.

– För att tåla återställning och lång användning fick vi dessutom göra pannan lite tyngre med tjockare material. Men det gör att den faktiskt är bättre att steka i än lättare pannor. Det cirkulära tänkandet ledde alltså till att produkten också blev bättre att använda och inte bara för miljön.

Martina Slättberg är optimistisk inför framtiden och tror att företaget har goda tillväxtmöjligheter. En lärdom de dragit är att man måste äga kommunikationen själv. Det krävs en del förklarande av vad det innebär att gå in i ett cirkulärt system.

– Systemet fungerar så att du beställer en nyrestaurerad panna och i samma kartong skickar du in den du har hemma. Du ingår alltså i ett cirkulärt system och pannorna är en hantverksprodukt där någon liten detalj kan skilja mellan varje produkt.

Dela artikeln!