måndag 17.06.2024

Storskalig satsning ska förändra textil- och modeindustrin

26 jan 2024

Bättre design från början, reparera, återanvända och återvinna – nu går fjorton partners från hela samhället samman för att testa ett nytt ekosystem för textil.

Varumärkena Kappahl, Lindex, Gina Tricot, Nudie Jeans Co, Eton Shirts är några av dem som nu ingår i ett projekt under ledning av Högskolan i Borås för att möta EU:s krav för en mer hållbar textil- och modeindustri.

För att textil- och modeindustrin ska bli mer hållbar krävs att kläder och textil används längre och att materialet kan tas tillvara på ett effektivt sätt när textilen tas ur bruk.

– Under de kommande åren kommer vi tillsammans med industrin att testa en mängd initiativ i praktiken, ett komplett system som kommer gynna hela Sverige, där fördelen är att vi tillsammans har tänkt på helheten, säger Susanne Nejderås, textilstrateg vid Science Park Borås och projektledare för satsningen.

Stora delar av den textila värdekedjan ingår, från design och produktion till insamling, sortering, återbruk och återvinning.

De initiativ som testas är (i urval):

  • Nya metoder för hushållens insamling av textil
  • En nationell anläggning för försortering av textil ska byggas upp i Södertälje
  • Metodik för materialsortering till återvinning vidareutvecklas
  • Flera varumärken kommer ta fram nya kollektioner baserade på använda plagg
  • Kunder kommer erbjudas att köpa uppgraderade plagg
  • Ökad spårbarhet och transparens i värdekedjan för att kunna veta var och hur plagget har producerats för att konsumenter och eftermarknaden ska kunna göra mer informerade val

– Målsättningen är att kläder ska kunna repareras, uppgraderas eller användas som ny råvara till nya plagg, åtminstone tre gånger innan de slutligen sorteras ut och fiberåtervinns, säger Susanne Nejderås.

I projektet ”Systemdemonstrator för ett hållbart textilsystem” deltar Kappahl, Lindex, Gina Tricot, Eton Shirts, Nudie Jeans Co, Björkåfrihet, Borås Energi och Miljö, Eskilstuna Energi och Miljö, Högskolan i Borås, Science Park Borås, Textilhögskolan, RISE, Sysav, Södra Skogsägarna, Telge Återvinning och Wargön Innovation. Projektet pågår fram till 2026 och finansieras av Vinnova.

Dela artikeln!