lördag 20.07.2024

Tyg från inredning och arbetskläder i ny kollektion för anställda på Nationalmuseum

Invigning av Nationalmuseum, 2018-10-13, Foto: Cecilia Heisser
6 mar 2024

Personalen på Nationalmuseum kommer snart inte bara visa och berätta om sina utställningar. De kommer till och med ha dem på sig, även om det kanske inte kommer synas.

Det handlar inte om att klä ut sig i gamla tidsenliga kostymer utan resttyger från inredningsprojekt och kasserade arbetskläder ska få ett nytt liv med en ny design av företaget Beskow von Post.

– Vi ska skapa kläder designade för flera liv som blir cirkulära bland annat med museets egna resurser. Personalens kläder blir både till en del av husets historia och en del av en mer hållbar framtid, säger Susanne Beskow.

Utgångspunkten är att de nya arbetskläderna ska göras av kasserade arbetskläder samt av resttyger från inredningsprojekt i museet. Den nya kollektionen väntas vara klar att presenteras och användas av personalen tidigt i höst.

Motivationen bakom beslutet att återanvända tyger som redan finns i verksamheten är miljö och klimatmässiga samtidigt som det ger ett mervärde för just ett museum att kunna vårda och cirkulera redan existerande textilier istället för att köpa nytt varje gång.

– Vi behöver ställa om, tänka att vi sparar på resurser. Vår planet tål inte oss människor längre, säger Caroline von Post i ett pressmeddelande. 

Dela artikeln!