20 miljarder investeras i svensk fossilfri konstgödsel

5 mar 2024

25 procent av utsläppen av koldioxid från svenskt jordbruk kan försvinna i ett svep när Lantmännens 20 miljardsatsning på en ny fabrik för framställning av fossilfri konstgödsel öppnar. Och samtidigt höjs vår förmåga att försörja oss i kristider betydligt.

Det absolut bästa klimatmässigt för jordbruket vore att helt cirkulera näringsämnena och bli av med mineralgödsel (också kallat konstgödsel) helt. Men dit är vägen lång och även om nya metoder kan sänka beroendet av mineralgödsel bit för bit kommer den användas under överskådlig tid.

Framställning av mineralgödsel är idag baserad på användning av fossila bränslen vilket gör att jordbruket bidrar till stora utsläpp av klimatskadliga gaser. Och dessutom gör det Sverige starkt beroende av omvärlden för sin egen livsmedelsproduktion. En handfull utländska regeringar kan i ett slag i stort sett lamslå det svenska jordbruket genom sina beslut.

– En inhemsk produktion av mineralgödsel minskar Sveriges fullständiga beroende av gödselimport och är helt nödvändig för utvecklingen av en robust livsmedelsberedskap, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen i ett pressmeddelande.

Den här situationen ska nu ändras genom en storsatsning från Lantmännen tillsammans med sina partners Fertiberia och Nordion Energi som tillsammans investerar runt 20 miljarder kronor i en ny industri i Luleå. Parterna uppger att detta är den största investeringen någonsin i sitt slag i Sverige.

Genom vätgasbaserad elektrolysteknik som baseras på fossilfri energi ska utsläppen kraftigt minska från livsmedelsproduktionen.

Produktionsstart är planerad till slutet av 2028 och fabriken ska producera en miljon ton mineralgödsel årligen.

Dela artikeln!