Sillenbergare av åkerböna och sill ska minska svinnet av fisk

8 mar 2024

En stor del av det som fiskas upp ur haven går till djurfoder istället för att serveras till människor. Kanske kan det kommat att ändras på nu när Sillenbergaren introduceras. En ny rätt gjord på sill och åkerbönor framtagen av bland andra Chalmers högskola och Axfoundation.

Biffen uppges vara näringsrik biffen och påminna om som stekt strömming i smaken och Wallenbergare i strukturen.

15 procent, så lite av fisken som fiskas upp ut havet blir till mat för människor. Resten används till foder eller biogas. Detta eftersom vi nästan bara konsumerar renskuren fiskfilé.

Men det finns mycket fin råvara kvar som vi idag inte äter, exempelvis köttet mellan sillens ben.

Det här har Chalmers tekniska högskola haft som grund i ett forskningsprojekt för att konvertera sillens restråvaror till livsmedel tillsammans med industrin. Genom att sortera ut ryggbenen – där sillens innerfilé sitter kvar – från huvud, inälvor och stjärtfenor innan de blandas i en uppsamlingstank får man fram en råvara för fiskfärs.

Rosmarinextrakt används för att stabilisera sillköttet på ryggbenen som sedan kan separeras och göras till matråvara.

Sillfärsen blandas med lika stor del åkerböna, en baljväxt med låg miljöpåverkan som också söker en plats i det svenska kosthushållet.

– Att skapa Sillenbergaren har inneburit samarbete över gränser både mellan Axfoundations innovationsteam på Torsåker gård, kockar, forskare och produktutvecklare inom Axfoodkoncernen för att skapa något kul, innovativt och framför allt läckert med en fantastisk och folkkär råvara som annars hade gått till spillo, säger Oskar Karlsson, kulinarisk ledare Middagsfrid som deltar i projektet.

Sillen som används är MSC-märkt, fångad med flyttrål i Nordsjön av svenska fiskeflottan. Åkerbönan odlas på Öland av Kalmar-Öland Trädgårdsprodukter.

200-300 ton färs från sillens ryggben uppskattas kunna tas till vara med den nya tekniken.

Dela artikeln!