Världsrekord i solceller för Uppsala universitet

15 mar 2024

Uppsala universitet återtar världsrekordet i hur mycket el man kan utvinna ur CIGS-solceller. Med 23,64 procent slår den svenska tekniken från både Japan och Tyskland som tidigare haft rekordet. Senast Uppsala knep förstaplatsen var på 1990-talet.

– Även om det var ett bra tag sedan vi hade cellrekordet har vi ofta legat precis bakom de bästa resultaten och självklart finns det fler aspekter som spelar roll, till exempel möjlighet att skala upp till storskalig process, där vi alltid legat i framkant, säger Marika Edoff, professor i solcellsteknik vid Uppsala universitet.

Resultatet bygger på ett samarbete mellan solcellsföretaget First Solars europeiska del i Uppsala och solcellsforskare vid Uppsala universitet.

– Att vi nu har världsrekordet betyder mycket för både Uppsala universitet och First Solar European Technology Center. För CIGS-tekniken innebär också världsrekordet för en teknik, som är känd för sin höga stabilitet. Det är viktigt för våra forskarkollegor runt om i världen. Vår förhoppning är att analysen av materialet och de elektriska egenskaperna kan utgöra basen för ytterligare förbättringar av prestanda, säger Marika Edoff.

Mätningen har gjorts av ett oberoende mätinstitut och resultaten publiceras i tidskriften Nature Energy.

Även om 23,64 procent verkningsgrad anses vara högt just nu och räcker till ett världsrekord får nog Uppsala Universitet akta sig för att bli omsprungna igen – målet för hela branschen är att komma upp över 30 procent.

Dela artikeln!