fredag 17.01.2025

Kor är viktiga för Sveriges självförsörjning

15 okt 2024

DEBATT. Det är viktigt att vara självförsörjande på livsmedel i tider av kris eller krig. Då behöver Sverige kor, som brukar beskrivas som “motorn för matproduktionen”. Men antalet kor minskar kraftigt, och Sveriges förmåga att försörja sina medborgare ligger på en historiskt låg nivå – redan i fredstid.

I KRAVs ekobarometer tar KRAV ett grepp på Sveriges självförsörjning, och visar varför ekologisk produktion är en viktig del av svensk livsmedelsberedskap.

I en tid med stor oro i omvärlden måste Sverige rusta för en bättre självförsörjning. Vi i ekobranschen är redo och på tå för att vara ett viktigt bidrag till detta. Ekoproduktion är mindre beroende av importerade insatsmedel, vilket ger ett motståndskraftigt jordbruk och bättre livsmedelsberedskap, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Sveriges låga självförsörjning har diskuterats flitigt de senaste åren. Vi producerar i dag endast 50 procent av den mat vi äter. Resten importerar vi: 83 procent av fisken, 70 procent av alla grönsaker, 60 procent av osten och 45 procent av nötköttet.

På 60 år har antalet kor i Sverige blivit 43 procent färre samtidigt som invånarantalet har ökat med 39 procent. Vi har i dag ca 1,4 miljoner kött- och mjölkkor på 10,5 miljoner invånare. Kor är viktiga för självförsörjningen. De ger kött, och från mjölkkor får vi även mjölk, smör, ost och andra mejeriprodukter.

Vid en större kris eller ett krig måste vi räkna med begränsad import eller rent av importstopp. Då tvingas vi klara oss utan den importerade maten. Vi kan då även bli utan importerade insatsmedel som konstgödsel och bekämpningsmedel, som de flesta jordbruk använder vid odling av spannmål, potatis och grönsaker.

Ekologisk produktion är mindre sårbar i händelse av kris eller krig. Den är exempelvis mindre beroende av import, fungerar även om importen av konstgödsel skulle upphöra, eftersom ekologiska bönder i stället använder stallgödsel och andra organiska restprodukter. Att ekologiska bönder inte använder konstgödsel innebär att minst 35 000 ton konstgödsel per år inte behöver importeras.

– Det är inte gjort i en handvändning att skapa en robust och långsiktigt hållbar livsmedelsberedskap som omfattar alla invånare i Sverige. Men svensk ekologisk produktion kan bli en stor tillgång när det gäller att bidra till vår självförsörjning, säger Emma Rung, vd på KRAV.

KRAV-märkt nötkött kommer från djur som går ute och betar under stor del av sommarhalvåret. På 92 procent av gårdarna betar korna på naturbetesmarker, som gynnar den biologiska mångfalden. I övrigt äter de KRAV-märkt foder som till minst 70 procent är odlat på gården.

Detta inlägg är en argumenterande text baserad från ett pressmeddelande från organisationen KRAV. Det innebär att åsikter och påstående som framförs inte är redaktionellt bearbetade.

Dela artikeln!