Går det att göra textil av halm och andra biprodukter från jordbruket i stor skala? Det ska Tolefors gård utanför Linköping ska tillsammans med Lixea Sweden AB, TreeToTextile AB och Linköpings universitet undersöka i ett nytt projekt som nyligen beviljats medel från staten.
Projektet ska demonstrera en ny, globalt skalbar svenskutvecklad värdekedja som använder sig av företaget Lixeas teknik för att producera cellulosa från jordbruksrester från Tolefors Gård, som sedan blir textilfibrer genom TreeToTextiles process.
Jordbruket kan alltså med denna och annan teknik bli en viktig råvaruproducent till den globala textilindustrin. Men även skogen kan komma att bidra i större skala än idag med ny teknik.
Sågspån är en råvara som skapas i stora mängder vid Sveriges sågverk. Idag eldas sågspånet upp eftersom det är olämpligt att använda i befintliga massaprocesser. Men snart kan spånet kanske förädlas och användas som råvara till textil.
Ny teknik från företaget Lixea göra det möjligt att producera cellulosa från sågspån levererad av Vänerbränsle, som sedan blir textilfibrer genom TreeToTextiles process.
Både halmen och sågspånet anses ha goda möjligheter att kunna skalas upp både i Sverige och globalt.
Journalist
Henrik Persson