Världsunik textilsortering byggs i Malmö

26 okt 2019

Sysav har beslutat bygga världens första automatiserade textilsorteringsanläggning, SIPTex, i industriell skala.

Driftstart blir redan till sommaren 2020. Anläggningen är tredje steget i det Vinnova-finansierade projektet SIPTex som syftar till att öka materialåtervinningen av textil och bidra till att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030.   

Textilsektorn är en av de sektorer som globalt sett har högst miljöpåverkan. Av de över 120 000 ton nya textilier som sätts på den svenska marknaden årligen materialåtervinns bara knappt 5 procent. Dagens manuella sortering matchar inte kraven från textilåtervinnare och modeföretag. Automatisk sortering är därför en nyckel för att skapa cirkulära textilkretslopp. 

SIPTex-anläggningen använder nära-infraröd och visuell spektroskopi för att sortera blandat textilavfall efter marknadens behov avseende fibersammansättning och färg. Produkterna kan sedan gå vidare till fiber-till-fiber-återvinning och spinnas till ny tråd.   

”Marknaden för recyclingprodukter är i sin linda, men en rad textilproducenter har satt upp mål för ökad användning av återvunna textilfibrer till 2025/2030. SIPTex blir länken som idag saknas mellan insamlat textilavfall och högkvalitativ fiber-till-fiber-återvinning”, säger Peter Engström, vd Sysav.  

Ett av målen med SIPTex är att bidra till en större marknad för kvalitetssäkrade recycling-produkter. För att skapa ett cirkulärt kretslopp för textil globalt krävs investeringar, och samarbete mellan både producenter, sorterare och materialåtervinnare. I projektet deltar stora svenska textil-, mode- och möbelföretag, kommuner, välgörenhetsorganisationer, forskningsinstitut och myndigheter.

”Denna investering är ett bra exempel där vi som offentligt ägt bolag med ekonomisk långsiktighet visar vägen mot framtidens hållbara lösningar. Privata aktörer begränsas ofta av allt för kortsiktiga krav på återbetalning och avkastning” säger Peter Engström.  

Förväntade effekter och resultat
SIPTex bidrar till Sveriges position som föregångsland inom cirkulär ekonomi. Projektet arbetar mot sex effektmål som förväntas vara uppfyllda fem år efter avslutat projekt: 
·       Ökad cirkularitet i textila värdekedjan
·       Bidrag till säkrad råvarutillgång för textilproducenter 
·       Etablerad automatiserad textilsorteringskapacitet i Europa 
·       Fungerande marknader för återvinningstextilier 
·       Etablerat ”ekosystem” av aktörer längs den textila värdekedjan 
·       Införda styrmedel för mer cirkulära textilkretslopp och strategier för riskfri användning av återvunna textilfiber

 Sysav kommer att investera och bygga anläggningen som i fulldrift har kapacitet att sortera 16 000 ton textil per år och bemannas av sju personer i tvåskift. Projektet finansieras även av Vinnova via projektet Utmaningsdriven innovation, för få fram innovativa lösningar som bidrar till att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

Om SIPTex
SIPTex, Svensk Innovationsplattform för Textilsortering, finansieras av Vinnova och är ett steg 3-projekt inom programmet Utmaningsdriven innovation. Det leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och genomförs tillsammans med ett brett konsortium bestående av forskningsinstitut, myndigheter och aktörer från olika delar av värdekedjan för textil; Boer Group, ECO TLC, Gina Tricot, H&M, Human Bridge, ICA, IKEA, IVL Svenska Miljöinstitutet, KappAhl, KEMI, Kretslopp och Vatten, Malmö Stad, Myrorna, Naturvårdsverket, Re:newcell, Röda Korset, Stadium, Stockholm Vatten och Avfall, Sysav, Volvo och VTT

TEXT: ANN-SOFIE GRANZELL FOTO: SYSAV OCH SIPTEX.

Dela artikeln!