torsdag 23.05.2024

Finland inviger återbruksgalleria

5 nov 2019

Det är Finland första, men också världens andra återbruksgalleria, på tur efter ReTuna.

Nu har återbruksgallerian Minimossen i Vasa öppnat, Finlands som den första i Finland och den andra i världen efter ReTuna i Eskilstuna, Sverige. Fastigheten är återanvänd då den stått tom i tio år. Nu finns här en högklassig miniåtervinningsstation, återbruksgalleria och ett café.  

Inför öppningsdagen var det stressigt för lokala avfallsbolaget Stormossen som står bakom hela satsningen. Vid öppningen idag kl. 10.00 stod över 20 personer i kö och väntade. Sedan var det full rulle med besökare som handlade återanvända eller hållbart producerade produkter; möbler, lampor, blommor o krukor, vintage kläder, inredningar, skridskor och idrottsredskap, leksaker osv. 

I dagsläget driver fyra företagare butiker i gallerian och ett par platser till är möjliga att ordna.  

Minimossen föddes ur idén att avfallsbolaget Stormossen ville ta tillvara användbara saker som annars blev brännbart avfall – med inspiration från återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. Ur avfallsströmmen på återvinningsstationen fångar Stormossen upp de saker som är i gott skick, efter medgivande från den som lämnar in det, och ger dem till återbruksgallerians företag. På Minimossen får sakerna ett nytt liv antingen som sådana eller fixade och reparerade.  

Målsättningen är att Minimossen ska bli en inspirerande plats för en hållbar konsumtion. Förutom återbruksbutiker kommer det också arrangeras evenemang, workshoppar och rådgivning som ska ge besökarna inspiration och nya insikter. Det finns också möjlighet till pop up-utrymmen. som går att hyra in sig på.  Varje månad ska ett tema genomsyrar Minimossens verksamhet och evenemang.  

Minimossen drivs som ett projekt av kommunala avfallsbolaget Stormossen med hjälp av Vaseks projekt Cirkulär Ekonomi Korsholm.

TEXT: ANN-SOFIE GRANZELL

Dela artikeln!