torsdag 23.05.2024

Skafferiet – Sveriges andra förpackningsfria butik

cof
17 nov 2019

En dag föll pusselbitarna på plats och tajmingen i livet kunde inte vara bättre. Efter närmare 20 års arbete med miljöfrågor inom industri och verkstad bestämde sig Maria Davies för att säga upp sig och starta Skafferiet i Västerås. En butik där det är kunden som tar med sig förpackningen till de varor de vill köpa.

Maria Davies har alltid haft ett stort matintresse, både vad vi äter men också hur vi producerar maten och allt kring det. Något som hon tycker gått lite överstyr idag, inte minst med tanke på all mat som slängs. Till det kan läggas ett genuint intresse för miljö och klimat, något hon också arbetat med under nästan 20 år. Närmast som miljöchef på Fagersta Stainless.

På sina resor utomlands hade Maria Davides sett butiker som sålde varor där kunderna tog med sig burkar och påsar till de varor de handlade och tyckte det var intressant. De livsmedel som såldes var ofta också av ett mer hållbart sortiment som närproducerat och ekologiskt.

I augusti 2017 läste Maria Davies en artikel om den förpackningsfria butiken Gram i Malmö och blev inspirerad. Hon tog tåget ner efter att ha bett om guidning och rådgivning på plats av ägaren Rowan Drury. På resan hem tänkte hon – det här måste vi ha i Västerås. Tidpunkten i livet att göra en drastisk förändring var väl tajmad för Maria Davides. De tre barnen hade flyttat ut, hon var ensamstående och bodde billigt och bestämde sig för att ge idén en chans. Hon anmälde sig direkt till en starta eget-kurs och började spara så mycket pengar som möjligt. När hon gått klart kursen i december 2017 hade hon bestämt sig och sa upp sig från jobbet. Hon bara måste göra verklighet av idén.

I september 2018 öppnade Maria Davies Sveriges andra förpackningsfria butik – i Västerås. De flesta produkterna som erbjuds är matrelaterade men det finns även rengörings- och hygienprodukter. Flytande tvättmedel är exempelvis en av storsäljarna.

Starten blev i en av Västerås citys gallerior men förändringar hos fastighetsägaren gjorde att Maria Davies tänkte om. Sedan maj 2019 finns nu butiken Skafferiet i Saluhallen Slakteriet och huserar med kollegor som driver butiker och restauranger där den gemensamma nämnaren är hållbar mat.

Mer om Skafferiet och produktsortimentet hittas på skafferietvasteras.se.

TEXT OCH FOTO: ANN-SOFIE GRANZELL.

Dela artikeln!