torsdag 23.05.2024

ReTuna blir testbädd för cirkulära IKEA

Sofia Bystedt, centrumledare på ReTuna och Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Sverige. Foto: Henrik Mill.
14 sep 2020

I höst slår IKEA upp dörrarna till sin första renodlade second hand-butik på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. Här ska möbler och heminredning från IKEA få en andra chans, samtidigt som IKEA testar och utvecklar en cirkulär och hållbar affärsmodell för framtiden.

I IKEAs första second hand-butik kommer besökarna att kunna köpa IKEA-möbler som fått nytt liv efter att ha reparerats och återställts till sin forna glans. Men till ett mycket lägre pris.

”IKEA vill vi vara med och leda omställningen till ett mer hållbart och rättvist Sverige. Ska vi nå våra hållbarhetsmål behöver vi utmana oss själva och testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige.

Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria välkomnar den nya hyresgästen:

”Det känns fantastiskt kul att IKEA väljer att komma till ReTuna Återbruksgalleria, i klimatkommunen Eskilstuna. Vi står alla inför en stor omställning till ett mer hållbart samhälle och det är tydligt att intresset för att ställa om till cirkulär ekonomi ökar. ReTuna är en världsunik arena där både små och stora företag är välkomna att utforska nya koncept och skapa hållbara lösningar. Tillsammans blir vi en kraft att räkna med i vårt allra mest prioriterade uppdrag att rädda jorden.”

När butiken öppnar är ännu inte officiellt.

TEXT: ANN-SOFIE GRANZELL.

Dela artikeln!