måndag 17.06.2024

Nordiskt batteribälte växer fram

Foto FREYR
5 feb 2021
Northvolts batterifabriken i Skellefteå beräknas bli Europas största. Parallellt pågår satsningar på storskaliga batterifabriker i både Nordnorge och finska Österbotten.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå fick i januari i år utökat tillstånd till dubbelt så många litiumjonbatterier och tre gånger så mycket metalloxider än tidigare planerat enligt ett pressmeddelande från mark- och miljödomstolen i Umeå.

I Norge har företaget Freyr Battery sökt tillstånd och tekniklicenser samt säkrat investeringar på 7,3 miljarder norska kronor till en ny batterifabrik i Mo i Rana. Vasa kommun i Finland förhandlar med flera aktörer om planläggningen av en batterifabrikstomt på 340 hektar.

Om planerna går igenom kan ett nordiskt batteribälte växa fram mellan länderna, med batterifabriken i Skellefteå som knytpunkt. Det menar Tom Jensen, Vd för Freyr Batteri i en intervju med SVT 1 februari.

Den nordiska batteriproduktionen kan få betydande roll för den europeiska bilindustrin. Northvolts batterifabrik startar produktionen redan i slutet av året och planerar en gradvis ökning av batterikapaciteten till 40 gigawattimmar. Freyrs battericellfabrik förväntas påbörja storskalig produktion år 2023, då förhoppningen är att producera 43 gigawattimmar per år. Tillsammans kan de komma att fylla cirka 20 procent av EU:s batteribehov år 2024 till 2025.

För att täcka Europas batteribehov år 2025. krävs enligt Bo Normark, styrelsemedlem i Europeiska Batterialliansen i en intervju med Sveriges Radio 2019, ytterligare 10 till 15 fabriker i samma storlek som Northvolt för att täcka Europas batteribehov år 2025.

TEXT: SIRI CHRISTIANSEN

Dela artikeln!