lördag 20.07.2024

Nytt grönt stålbolag etablerar sig i norr

Vy över Svartbyn i Bodens kommun. Fotograf Mats Engfors, Fotographic.
26 feb 2021
En uppstickare inom stålindstrin ska redan 2024 börja produceras fossilfritt stål i Boden med hjälp av grön vätgas. Satsningen, som kommer ge 1500 jobb, har flera kända näringslivsprofiler som investerare och fått Scanias vd att byta jobb.

En stor industripark för fossilfritt stål börjar nu byggas i Svartbyn utanför Boden, och som innan 2030 säger sig komma ha en årlig produktion av 5 miljoner ton fossilfritt stål.

Carl-Erik Lagercrantz. Foto: Pressbild/Vargas Holding.

”Det är en historisk svensk industrisatsning som kommer att transformera den europeiska stålindustrin i grunden och ha en avgörande betydelse för klimatomställningen.”

Det säger Carl-Erik Lagercrantz, styrelseordförande i H2 Green Steel, som står bakom satsningen.

Projektet leds av nystartade H2 Green Steel och banar väg för stålindustrins omställning. Dom satsar på svensk export av grönt kvalitetsstål som enligt SVT kan öka Sveriges nettoexportvärde med cirka 30 miljarder kronor.

Med detta blir Boden och Luleå drivande aktörer i den gröna stålrevolutionen.

”Det här är det största som har hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal”

Det säger Claes Nordmark, kommunalråd, i ett pressmeddelande och menar  att det kommer att förändra Boden, Luleå och Norrbotten för all framtid.

Stålindustrin är en av industrierna med störst koldioxidutsläpp. En stor del av utsläppen kommer från masugnarna som används vid framställningen av stålet. H2 Green Steels tillverkning använder istället grön vätgas, som framställs genom vatten och förnybar el. I och med den storskaliga anläggningen tar H2 Green Steel och Boden ett stort kliv i utvecklingen mot en hållbar industri.

Satsningen är en av flera nya hållbara industriprojekt i Norrland under de senaste åren. H2 Green Steels grundare och största ägare investmentbolaget Vargas är också medgrundare och en av de största ägarna i batterifabriken Northvolt i Umeå.

Andra kända näringslivsprofiler som investerat i den första rundan på 500 miljoner enligt DI är bland annat Christina Stenbeck, Kinnevik och Daniel Ek, Spotify. Totalt beräknas det behövas 25 miljarder till den första delen av projektet.

Carl-Erik Lagercrantz, H2 Green Steel, fortsätter;

”Vi är otroligt glada att kunna genomföra den här satsningen i just Boden och Luleå, och jag vill varmt tacka kommunledningarna för ett mycket gott samarbete, som nu fortsätter. Vi delar visionen att utveckla Norrbotten till ett världsledande kunskapskluster inom fossilfri ståltillverkning. Det här är början på ett nytt, spännande framtidskapitel.”

 

TEXT: SIRI CHRISTIANSEN

Dela artikeln!