söndag 21.07.2024

Stena Recycling storsatsar på batteriåtervinning

Stena Nordic Recycling Center i Halmstad. Foto: Stena Recycling.
2 jul 2021
Det första spadtaget till det som ska bli Sveriges och en av Europas mest avancerade anläggningar för återvinning av batterier tas i höst. Placering blir i anslutning till Stena Nordic Recycling Center i Halmstad. Målet är att bli en ledande batteriåtervinnare i Europa.

En kvarts miljard kronor investeras i en ny återvinningsprocess som gör det möjligt för Stena Recycling att återvinna 95 procent av ett litiumjonbatteri, vilket är det vanligaste batteriet för elfordon.

– Nu svarar vi marknaden på vad som efterfrågas. Vi är stolta över att kunna erbjuda en cirkulär lösning för litiumjonbatterier. Det blir en stor vinst för miljön och för batteriernas livscykel när vi tillvaratar kritiska metaller som litium, nickel och kobolt, som det råder brist på, världen över, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Recycling Sverige.

Fredrik Pettersson, vd Stena Recycling. Foto: Stena Recycling.

– Vi ser en kraftig tillväxt i försäljningen av eldrivna fordon, där vi behöver möta våra kunders behov av att ta hand om uttjänta batterier på ett säkert och miljöriktigt sätt. Den här stora satsningen är en del i vår strategi där vi ska vara ledande på insamling och mekanisk bearbetning av litiumjonbatterier för att etablera ett cirkulärt kretslopp för batterier, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Recycling Sverige.

Batterierna samlas i ett första steg in via Stena Recyclings 90 anläggningar i Sverige och så småningom via övriga länder där Stena Recycling bedriver verksamhet. En första sortering sker vid dessa anläggningar men merparten av återvinningen görs sedan i den nya anläggningen i Halmstad. Genom ett samarbete med det multinationella bolaget Johnson Matthey tillförs också ytterligare ett process-steg för att producera helt raffinerade material som kan användas i tillverkningen av nya litiumjonbatterier. Att sluta kretsloppet och skapa nya batteriråvaror från återvinningen är avgörande för att uppnå en cirkulär råvarukedja.

Källa: Stena Recycling.

Textbearbetning: Ann-Sofie Granzell

Dela artikeln!