måndag 17.06.2024

Världens första fossilfria stål klart för kund

Tummen upp gör Näringsminister Ibrahim Baylan, SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist, KAB:s vd och koncernchef Jan Moström och Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg för att det första HYBRIT-stålet är färdigställt för leverans till kund. Foto: SSAB.
20 aug 2021

SSAB Oxelösund har nu producerat och levererat världens första fossilfria stål. Det är en provleverans och en viktig milstolpe i HYBRIT-samarbetet mellan SSAB, LKAB och Vattenfall på vägen mot en helt fossilfri värdekedja för järn- och stålframställning.

Det var högtidligt på SSAB Oxelösund den 18 augusti när inbjudna gäster fick bevittna när världens första fossilfria stål färdigställdes för leverans till den första kunden, Volvo-koncernen.

– Det första fossilfria stålet i världen är inte bara ett genombrott för SSAB, det är ett bevis för att det går att ställa om och kraftigt minska klimatavtrycken från stålindustrin globalt. Vi hoppas att detta kan inspirera andra att också vilja öka takten i den gröna omställningen, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef.

Foto: SSAB

Dagen till ära fick näringsminister Ibrahim Baylan ta emot av SSAB:s vd Martin Lindqvist det första föremålet som tillverkats av det första HYBRIT-stålet. En ljuslykta designats av Lena Bergström och som fått namnet”A piece of the future!” som symboliserar hopp och framtid.

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade HYBRIT, vilket står för Breakthrough Ironmaking Technology, 2016 för att tillsammans skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål, med fossilfria pellets, fossilfri el och vätgas.

I juni i år kunde de visa upp världens första vätgasreducerade järnsvamp producerad i HYBRITs pilotanläggning i Luleå. Järnsvampen har därefter använts för att producera det första stålet framställt med HYBRIT-teknik, dvs reducerats med 100 procent fossilfri vätgas i stället för med kol och koks. Under juli månad valsade SSAB Oxelösund det första HYBRIT-framställda stålet.  

Foto: SSAB

HYBRIT-tekniken har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent. Det motsvarar en tredjedel av utsläppen från industrin och kan i framtiden bidra till att minska utsläppen från järn- och stålproduktion i hela världen.

– Det är mycket glädjande att HYBRIT-samarbetet tar ännu ett viktigt steg framåt och att SSAB nu kan producera det första fossilfria stålet och leverera till kund. Det visar hur partnerskap och samarbete kan bidra till minskade utsläpp och ökad konkurrenskraft för industrier. Elektrifieringen bidrar till att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

SSAB Oxelösund är den första produktionsorten inom SSAB som ställer om i och med bygget av en ljusbågsugn 2025. Målet för SSAB är att börja leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala 2026.

 

TEXT: ANN-SOFIE GRANZELL

KÄLLA: SSAB

Dela artikeln!