torsdag 23.05.2024

Tre butiker i en när Axelinas på ReTuna växlar upp

Anna Björkman, Mari Broqvist, Erika Broqvist och Maja Hamelius re-inviger Axelinas.
18 sep 2021

Vintagebutiken Axelinas re-invigd när ReD Recycle Design och StudioSkata nu flyttat in med sina designprodukter av återbrukat material.

Nu är de fyra återbruksföretagare som delar på att driva butiken och frigör också tid för var och en att utveckla sina respektive företag och idéer.

I maj 2018 öppnade Maja Hamelius sin butik Axelinas Manufaktur och & Diverse på ReTuna Återbruksgalleria. Konceptet har varit vintagekläder, sybehöver och sömnad då hon är  utbildad mönsterkonstruktör och älskar att sy om och laga. Med sin kunnighet inom sömnad har hon också de senaste året arbetat för Folkhögskolans återbruksprogram som ligger vägg i vägg med butiken. Det har blivit lite för många arbetstimmar att både jobba som lärare och driva butiken. Då kom hon på idén att söka efter kollegor.

”Jag fick inte tiden att räcka till och samtidigt ville jag inte sluta med butiken. Så jag la ut en förfrågan på sociala medier och Anna Björkman samt Erika och Mari Brokvist nappade ganska direkt”, säger Maja Hamelius.

Axelinas har varit stängt under tre dagar när de nya kollegorna gjort om i  butiken och fördelat utrymmen och stylat om med alla nya produkter.

ReD Recycle Design, som drivs av systrarna Erika och Mari Brokvist, är inte själva återbrukare utan agerar återförsäljare av utvalda  återbruksdesigners produkter. Säljkanalerna har hittills varit i  webbutiken eller pop up-butiker: Nu har de också butik på ReTuna.

”Det är så roligt att göra det här tillsammans, och extra roligt att det är just här på ReTuna då det är en viktig plats för oss. Den gav oss mycket inspiration när vi startade företaget”, säger Erika Brokvist.

StudioSkata drivs av Anna Björkman som själv är en återbrukskreatör vars färgstarka och roliga återbruksprodukter lyser upp i butiken.

Hon är även ny ägare av Refo, vars produkter också  kommer säljas på Axelinas.

”Vi vill att upcycling ska ses som något exklusivt”, säger Erika Broqvist och får medhåll av de övriga.

”Varje produkt är ju ett hantverk. Det är ju både en designkompetens och kunnigt hantverk som ligger bakom.”

retuna återbruksgalleria

Världens fösta återbruksgalleria finns i Eskilstuna.

Öppet varje dag. Läs mer om ReTuna här

Text och foto: Ann-Sofie Granzell

Dela artikeln!