Historiskt – Första Northvoltbatteriet tillverkat

Northvolt Ett Skellefteå.
31 dec 2021

”Idag är en stor milstolpe för Northvolt som teamet har arbetat mycket hårt för att uppnå”

Det sa Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt, när företaget gick ut med nyheten att Skellefteåfabriken Northvolt Ett i veckan producerat företagets första battericell.

 

”Naturligtvis är denna första cell bara början. Under de kommande åren ser vi fram emot att Northvolt Ett kommer att utöka sin produktionskapacitet kraftigt för att möjliggöra den europeiska omställningen till ren energi.” 

Northvolt första battericell

Northvolt har haft som mål att under 2021 komma igång med batteriproduktion, och i tisdagskväll lyckades det, enligt pressmeddelandet. Då kom den första cellen från cellmonteringslinjen.

Battericellen har utvecklats vid Northvolt Labs, Northvolts industrialiseringsfabrik i Västerås, Sverige, som har varit i produktion sedan 2020.

De första kommersiella leveranser från Northvolt Ett kommer att ske i början av 2022 till väntande kunder inom fordons-, industri- och energilagringssektorerna. Företaget har en lång rad säkrade kontrakt till nyckelkunder som BMW, Fluence, Scania, Volkswagen, Volvo Cars och Polestar.

 

Text: Ann-Sofie Granzell
Foto: Northvolt

Dela artikeln!