Akut brist på glasflaskor! Pantflaskor kommer inte i retur

10 jun 2022

Nu går bryggeribranschen ut med uppmaningen: Kasta inte flaskan!

 ”Många tror att de köpt engångsglas och slänger flaskorna i glasigloos. Det innebär att miljontals flaskor som skulle kunna återanvändas hamnar fel”, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Efterfrågan på glasflaskor har ökat under lång tid och producenter av glasflaskor hinner inte med. Flaskbristen är en effekt av en två år lång pandemi samt kriget i Ukraina, då de är stora glasproducenter. Bristen på flaskor förvärras då det dessutom av misstag slängs miljontals returflaskor i glasåtervinningen som i stället för att återanvändas efter tvättning hamnar i produktionskön hos de överbelastade glasbruken.

I Sverige har vi två unika retursystem för glasflaskor, dels det som gäller 33 cl glasflaskan som finns i en röd back, dels i en 50 cl-flaska som finns i en blå back.

Totalt säljs drygt 32 miljoner liter öl, vatten och läsk på returglasflaska varje år. En returglasflaska fylls i snitt 40 gånger innan den skrotas och blir till nytt glas.

Svinnet är stort för 50 cl flaskan och varje år tillförs mellan sju och nio miljoner nya flaskor till retursystemet. Totalt handlar det om 25 % flaskor som slängs i stället för att återanvändas. Svinnet är som allra störst för flaskor som inhandlas på Systembolaget – hela 86 %.

”Det är framför allt 50 cl returglasflaskor som köps i singelförpackningar där man missar pantsymbolen och kanske inte heller noterar att man betalar pant vid inköpstillfället”, fortsätter Anna-Karin Fondberg.

Returglas är bland den mest klimatsmarta förpackningen.

Systembolaget beskriver på sin hemsida att dryckernas förpackningar står för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan. Störst klimatpåverkan har traditionella glasflaskor. Det beror på att det går åt mycket energi vid tillverkningen, även om återvunnet glas används. Flaskans vikt ger även tyngre transporter.

Bilden, som är hämtade från systembolaget.se, visar olika förpackningars klimatavtryck (gram utsläpp av CO2e) vid framställning av förpackningarna. Sifforna anger genomsnittliga koldioxidutsläpp för respektive förpackningstyp.

En returglasflaskas klimatavtryck är 110, att jämföra med en engångsglasflaska för öl och cider som som har i det närmaste sju gånger högre klimatavtryck på 762.  

 

Text och foto: Ann-Sofie Granzell
Källor: Sveriges Bryggerier samt Systembolaget.se inklusive grafik. 

Dela artikeln!