torsdag 23.05.2024

Köpenhamn näst bäst på cirkulärt – enda nordiska stad på topp 25

3 aug 2022

Danska huvudstaden Köpenhamn har kvalat in som nummer två på index över världens mest cirkulära städer. Det är mediakoncernen Bloomberg och företaget Holcim som har listat vilka städer som ligger bäst till i omställningen från linjär till cirkulär ekonomi.

Rankningen Cirkular Cities Barometer bygger på ett dussin indikatorer i fyra olika kategorier.

  1. Byggnader
  2. System
  3. Livstil
  4. Ledarskap

Tvåa på listan, och den enda nordiska stad som kvalificerar sig är Köpenhamn med 86 poäng. Etta är Seattle i USA med 100 poäng.

Centralvärme och höga parkeringstaxor

Köpenhamn uppmärksammas särskilt för sitt avancerade och utbyggda centralvärmesystem och sitt politiska ledarskap som bland annat kraftigt höjt parkeringstaxorna i stadskärnan och satt upp höga mål för att snabbt bli koldioxidneutrala.

Europa ligger jämförelsevis bra till i omställningen från linjär till cirkulär resursanvändning. Av de listade städerna ligger en tredjedel i Europa men de flesta världsdelar är representerade av åtminstone en stad.

Dehli i botten

Kina, Filippinerna och Indien tillhör de länder som idag ligger efter med exempelvis Delhi som inte lyckas få mer än 0 poäng.

Kanske en något orättvis bedömning eftersom staden bland annat satsar på att bli världens första med helt soldriven rälsburen kollektivtrafik och även har planer för att nya byggnader ska vara försörjda av solenergi.

Grafik: Henrik Persson Bild: Unsplash
Grafik: Henrik Persson Bild: Unsplash

Dela artikeln!