torsdag 23.05.2024

Primebook Circular – första bärbara datorn byggd för cirkularitet

31 aug 2022

Det schweiziska it-företaget Prime Computer är enligt egen uppgift först ut med att lansera en bärbar dator som från grunden är anpassad för ett cirkulärt ägande.

Datorn är till skillnad från ordinarie datorer byggd med moduler som är lätta för ägaren att byta ut i takt med skiftande behov eller teknikutveckling.

Modulerna är bakåtkompatibla och kan efter genomgång erbjudas andra kunder med andra behov.

När de nått slutet på sin livscykel är de anpassade för återvinning. Ägaren behåller resten av sin dator och byter bara ut vissa delar i taget.

I dagsläget är det datordelar som CPU, GPU, Wi-Fi, RAM, hårddisk och batteri som enkelt kan bytas ut eller uppgraderas.

Prime Computer uppger att de gör skiftet till cirkulär design för att dagens linjära ekonomi använder upp resurser i en takt som inte är hållbar.

Analys

En ekonomisk effekt för företaget kan bli att det får betydligt långvarigare kundrelationer där konsumenten knyts till företaget under mycket lång tid.

Eftermarknaden för en produkt kan komma att bli den viktigaste delen av kundrelationen.

Mjukvarusidan har på senare år genomgått ett stort skifte från engångsförsäljning till abonnemang. Kanske kan det komma ett skifte även på hårdvarusidan där kunden aldrig skiljs från sin dator eller telefon utan ständigt erbjuds fysiska uppgraderingar.

Henrik Persson

Dela artikeln!