måndag 17.06.2024

Gröna Lund inför chipmärkta muggar i ett pilotprojekt

Carin Broryd, hållbarhetschef på Gröna Lund, Foto: Marie-Therese Karlberg
19 okt 2022

Den 21 oktober blir det premiär för refillmuggar med inbyggt datorchip på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. Besökaren kan välja en flergångsmugg och använda den under hela besöket och sedan lämna in den vid utgången där den sedan diskas och återförs till nya kunder.

Systemet är en del av ett forskningsprojekt i samarbete med Chalmers Industriteknik.

– Hela EU arbetar nu för att ställa om och minska användandet av engångsartiklar, ett arbete där vi alla behöver hjälpas åt för att hitta bra lösningar på svåra praktiska problem, säger Carin Broryd, hållbarhetschef på Gröna Lund.

Varje refillmugg märks med ett chip som avläses vid köp av refill och på så sätt kan data kring muggens resa och antal användningar följas upp.

Under pilotprojektet genomför Chalmers Industriteknik en studie där besökare kommer att intervjuas för att undersöka deras upplevelser av, och syn på, det flergångssystem för muggar som testas och utvärderas under piloten.

Refillmuggen finns tillgänglig på Coca-Cola Store och utvalda matställen på Gröna Lund mellan den 21 oktober och 6 november.

Henrik Persson

Dela artikeln!