Återbrukad Iphone ger 78 procent lägre koldioxid – och goda affärer för Swappie

4 nov 2022

Marknaden för begagnade telefoner utvecklas positivt i Europa där marknadsledaren finska Swappie nått en omsättning på cirka två miljarder kronor och anställt 1000 personer under några år. Dessutom visar verksamheten en positiv klimatpåverkan enligt en rapport som företaget låtit ta fram.

För varje telefon som återbrukas sparas 78 procent koldioxid jämför med att köpa en ny och det minskar de totala utsläppen med över 20000 ton årligen menar rapporten.

Över en miljon sålda begagnade och rekonditionerade Iphones har företaget sålt i Europa sedan starten 2016 med en stark övervikt för 2021 och innevarande år.

– Det är en vanlig missuppfattning att ett vinstdrivande företag inte kan bidra till en hållbar utveckling, men på Swappie anser vi att hållbarhet är en grundförutsättning för en skalbar och bra affärsmodell. Det är vår förhoppning att vi kommer att se fler cirkulära ekonomier i olika branscher och vi uppmanar andra företag att ansluta sig till oss i vårt engagemang, säger Sami Marttinen, VD och medgrundare av Swappie i ett pressmeddelande.

Rapporten togs fram av Swappie tillsammans med konsultföretagen Caia Consulting och TÜV Rheinland.

Swappie finns i 15 länder i Europa. Företaget omsatte 195 miljoner euro 2021 och har 1000 anställda. Riskkapital har tagits in på sammanlagt en och halv miljard kronor sedan starten 2016.

Henrik Persson

Dela artikeln!