Brand i sopbil – sprayflaskor i metallåtervinningen

18 nov 2022

I veckan började det brinna i lasten i en av Uddevalla Energis sopbilar. Det är en i raden av bränder orsakade av att sprayburkar felaktigt kastats i metallåtervinningen.

Färg, hårspray, smörjmedel, spraylim och andra typer av trycksatta sprayflaskor orsakar bränder i landets sopbilar när de kastas i återvinningen utan att vara tomma. När sopbilen pressar ihop lasten kan sprayflaskorna explodera och starta en brand.

-Det är bara tomma sprayflaskor som kan lämnas som metallförpackning eftersom den farliga tryckgasen då är borta. Men är man minsta osäker ska man lämna in sprayflaskor som farligt avfall på återvinningscentralen. Hos oss händer det någon gång per år att det börjar brinna i en sopbil och näst intill varje gång är det sprayflaskor som är orsaken, säger Jessica Videfur som är driftchef på renhållningen på Uddevalla Energi i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan brann det på en mottagningsanläggning i Gävle. Den gången var orsaken att någon kastat batterier i kärlet för plaståtervinning. Vid hanteringen av den brandfarliga plasten uppstod gnistor från batterierna och branden var ett faktum.

Henrik Persson

Dela artikeln!