lördag 20.07.2024

Engångsmuggen ska bort – forskning ska reda ut hur

Inom kort måste återanvändbara alternativ erbjudas.
9 dec 2022

Om drygt ett år ska alla som säljer mat eller dryck engångsförpackningar också erbjuda kunderna återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem. Hur det ska gå till ska forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, titta närmare på i ett nytt projekt.

Snabbmatskedjor, caféer och eventarrangörer tillhör dom som nu måste tänka över sitt erbjudande och skapa hållbara alternativ. Forskarna ska samla in kunskaper och erfarenheter från dessa och även testa och utvärdera olika praktiska lösningar under 2023.

– Vi ska bidra med kunskap om hur konsumenter kan uppmuntras att välja hållbara alternativ och vad som påverkar deras val, säger Lars Witell, professor i företagsekonomi vid CTF.

– Vi ska också bidra med kunskap om hur affärsmodeller kan fungera för att tillgodose alla olika aktörer som medverkar i ett ekosystem för återanvändbara förpackningar.

Lars Witell
Lars Witell

System för återanvändbara förpackningar förväntas bidra till ökad hållbarhet, minskad nedskräpning och lägre kostnader för städning och avfallshantering på exempelvis konserter och hockeymatcher.

Projektet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas via det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

Henrik Persson

Dela artikeln!