måndag 17.06.2024

Bok-klappar under granen?

15 dec 2022

Har du fortfarande inte köpt julklapparna kanske en bok kan vara ett alternativ. Eller kanske önska till dig själv?

Ställ om. Allt att vinna på ett klimatsmart liv.

Maria Soxbo

Norstedts förlag

Problemet med klimatomställningen är att den oftast presenteras i form av skam, pekpinnar och uppoffringar. Trots att vi egentligen har det bättre än någonsin och en omställning inte behöver leda till ett sämre liv. Det menar i alla fall journalisten och författaren Maria Soxbo i sin senaste bok.

Omställningen av sitt liv till att bli klimatsmart handlar mindre om sopsortering och flygskam än att ta en ordentlig titt på det som verkligen är viktigt i tillvaron. På de vackert formgivna 170 sidorna får vi tillsammans med författaren fundera över livsmål och drömmar. Hur vi ser på tid, tempo och prioriteringar, jobb, gemenskap och betydelsen av prylar.

Det finns några tips, men inte så många. Desto fler medryckande berättelser och lättillgängliga fakta. Ett typiskt uppslag kan bestå av en rubrik som ”Slutet på era, men början på något nytt” och ”Skogsbad, syre och starka samband”.

Så undviker vi klimatkatastrofen. Lösningarna vi har och genombrotten vi behöver.

Bill Gates

Bonniers förlag

Bill Gates blev aldrig färdig ingenjör men har umgåtts hela sitt yrkesliv med sådana och tänker själv som en. På gott och ont. Fördelen är att han ser alla problem som en gåta som går att lösa med nya tekniska lösningar. Även sådana saker som klimatkris och pandemier. In i excel-arket och fram med ritbordet för nya uppfinningar så fixar sig det mesta. Det är uppfriskande optimistiskt och på många sätt en konstruktiv metod.

Nackdelen är väl att det i alla stycken inte är någon medryckande personlig prosa och ibland kräver en del bläddrande för att komma till poängen.

Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning.

Lena Granefelt, Bella Linde

Ordfront förlag

Vi är nog många som bläddrat i John Seomours klassiska bok om hur man på mark stor som två fotbollsplaner skulle kunna leva helt och hållet på det man själv producerar. Boken blev på sin tid en riktig klassiker bland gröna vågare och drömmare trots att flesta tipsen där var helt orealistiska för en vanlig person.

Boken Rätt ur jorden är betydligt mer anpassad för en medelmåttig odlare som också vill ha ett vanligt liv vid sidan om. Här får man veta hur man bygger upp en god jord och hur man sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna. Här finns också ett kapitel om gratismaten som växer i skog och mark, och en kalender som visar hur självhushållningsåret ser ut.

Även om alla problem inte kan lösas med ökad självhushållning finns det gott om anledningar att börja i åtminstone liten skala för var och en som har möjlighet.

Tidskrifter med framåtblick mot 2023.

The Economist, The Wire, The Monocle, många är de tidskrifter som siar om det nya året som komma ska. Upplagor med en blandning av prognoser, reflektioner och påminnelser som 2023 kan vara uppfriskande variation till de bakåttittande årskrönikor som annars är populära.

Henrik Persson, text och bild

Dela artikeln!