lördag 20.07.2024

Grötvåfflor – barnens vinnare i Årets restkock

16 dec 2022

Barnen på Lindens förskola utanför Kristianstad knep årets förstapris i matlagningstävlingen för att minska matsvinn med sitt recept Lindens grötvåfflor.

– Vi tog vår kalla överblivna havregrynsgröt från frukosten. Blandade i mjöl, mjölk, ägg, vanilj, kanel och lite smält smör till en jämn smet. Det varma våffeljärnet smörades och smeten skopades upp. Snart luktade hela huset av goda grötvåfflor. Till detta serverade vi lite överbliven äppelmos eller annan bärmos uppger barnen till arrangörerna.

Tävlingen samordnas av återvinningsföretaget Sysav i Skåne och i år var intresset större än någonsin med 552 inskickade bidrag.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person enligt livsmedelsverket och det är för att minska på detta som initiativet genomförs.

– I höst har Resterkocken känts mer aktuell än någonsin. Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det inte klimatsmart. Och alla som har tävlat i Resterkocken visar på otrolig kreativitet, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.

I klassen för äldre barn vann klass 9 på Sophiaskolan i Simrishamn med ett recept på grönsaksgnocchi.

Årets jury bestod av Sandra Mastio Kock och kokboks­författare, Malin Broman matkreatör, Erik Andersson kock.

Fakta om matsvinn:

En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Svenljunga, Kristianstad, Tranemo och Partille.

Sandra Mastio var en av jurymedlemmarna.
Sandra Mastio var en av jurymedlemmarna.

Dela artikeln!