lördag 20.07.2024

Mässmöbler ska räddas från ”tuggen”

Place2placegrundarna Ola Göransson och Daniel Stridh är de första som ställer ut med ett sortiment helt av åkerbrukade möbler på mässan.
8 feb 2023

En stor del av möblerna på Stockholm Furniture Fair kastas när mässan är slut. Det kan handla om minst tjugo containrar med fullt fungerande möbler som går till ”tuggen” och blir sopor. Det vill Ola Göransson på Place2place ändra på.

Ola Göransson har varit stammis på mässan i många år både som utställare och köpare. Han har märkt att hållbarhet aldrig fått stå i ljuset på något sätt.

En stor del av möblerna på mässan kastas efteråt. Foto: Henrik Persson
En stor del av möblerna på mässan kastas efteråt. Foto: Henrik Persson

– Jättemycket kastas efter mässan. Många produkter tas fram i unika utförande bara för det här tillfället. Mycket av det kastas. Hamnar i tuggen som vi kallar det. Det är ju synd för det är fullt fungerande produkter som hade varit användbara i många år framöver. Tillverkarna har vansinniga mängder produkter som bara står och aldrig når något marknad, säger Ola Göransson.

Det kan handla om så mycket som tjugo fulla sopcontainers med bra möbler som idag bara kastas antingen direkt efter mässan eller efter en tids lagring eller placerade i något öde showroom.

Place2place har tagit fram en digital plattform där det ska vara enkelt att lägga upp sina möbler till försäljning helt kostnadsfritt.

– Vi försöker här på mässan nå så många tillverkare som möjligt och säga till dem att inte ställa tillbaka mässmöblerna i någon källare eller kasta dem. Lägg upp dem på vår plattform istället och sälj dem.

Intresset är stort, det har varit folk i montern hela tiden och många nappar på erbjudandet.

Det är gratis att lägga ut produkterna på plattformen, först när en försäljning sker blir det en kommissionsavgift.

– Vi ser oss lite som Spotify för den den cirkulära ekonomin.

Ett problem inom återbruk av möbler är att ett kontor behöver möbler från många olika producenter. Vill man köpa begagnat måste man lägga mycket jobb på att hitta alla olika produkter. Place2place vill erbjuda en plats där man kan handla allt på och enkelt få en samlingsfaktura på allt man köper.

Hela affärsidén går ut på att minska hindren för både köpare och säljare av begagnade möbler. Det ska vara lätt att lägga upp produkter till försäljning, och sätta pris på dem. Place2place har en algoritm som hjälper till med ett förslag på vad produkten kan vara värd.

Place2place är den första utställaren på mässan som bara säljer återbrukade möbler. Foto: Henrik Persson
Place2place är den första utställaren på mässan som bara säljer återbrukade möbler. Foto: Henrik Persson

Förutom produkterna från mässan finns det en stor mängd andra produkter som aldrig kommer ut på marknaden. När ett företag tar fram en ny produktserie utgår den gamla och slutar säljas.

– På ett besök hos ett företag gick vi in ett helt lager fullt med produkter i kartong. Aldrig använda. De hade stått där i fem år eftersom det var utgångna produkter ersatta av en ny modell. Och detta gäller inte bara möbler utan även material, mattor, golv, textilier ligger på stora lager runt om i Europa och bara väntar på att en dag slängas i tuggen. Då tycker vi det är bättre att de säljs på vår plattform och kommer ut marknaden, säger Ola Göransson.

Henrik Persson

Dela artikeln!