lördag 20.07.2024

Från mossa och salt – till ljudabsorbent på kontor

Emelie Sandahl på Nordgröna ser ett ökande intresse för naturliga val för inredning.
9 feb 2023

Fönsterlav, det är vad den kallades förr och användes till att isolera fönsterkarmar med. Nu har den fått en mer modern användning genom företaget Nordgröna i Arlöv.

Fönsterlaven är utmärkt för att täta med men också suga upp fukt. Men efter ett saltbad blir den också en vacker ljudabsorbent för exempelvis kontor och vänthall på flygplatser.

– Vi vill ha in naturen på kontoren. Det finns ett sug efter naturliga återväxande material idag, och dessutom är ju varje produkt mer eller mindre unik, säger Emelie Sandahl på Nordgröna.

Största marknaden är USA men intresset finns även runt om i Europa.

Laven anpassar sig efter årstiderna och blir något större på sommaren och mindre på vintern. Hållbarheten är åtminstone tjugo år, men troligen kan den användas betydligt längre.

Designen är flexibel eftersom varje tavla består av mindre ”pixlar” som kan användas till motiv och färgas i stort sett valfri kulör.

– Slänga på komposten, det kan man göra med den största delen av produkten om man skulle behöva göra sig av med den. Men vi har märkt att eftersom produkten är så pass unik verkar man vilja ha den kvar även om trender och företagsfärger ändras, säger Emelie Sandahl.

På möbelmässan har Nordgröna valt att montera en stor vägg. Men produkten medger i stort sett vilken storlek som helst.
På möbelmässan har Nordgröna valt att montera en stor vägg. Men produkten medger i stort sett vilken storlek som helst.

Henrik Persson

Dela artikeln!