söndag 21.07.2024

Filippa K skapar ny kollektion av Södras återvunna textilfiber

Bild: Charlota Blunarova. Exempelbild i illustrativt syfte.
14 feb 2023

Vårkollektionen 2024 hos Filippa K blir mer cirkulärt som en följd av ett samarbete med skogsägarna Södra. Återvunnen fiber från textil och skog kommer finnas i de nya plaggen.

Skogsägarna Södra har under en period utvecklat en teknik för att i industriell skala återvinna textil i kombination med träfiber och skapa en ny råvaruprodukt som de kallar Oncemore. Fibern tillverkas vid Södras massabruk i Mörrum utanför Karlshamn i Blekinge.

Råvaran från Södra kommer arbetas upp av ett österrikiskt företag tygerna tillverkas i Portugal.

– Vårt mål är att alltid skapa en bättre produkt än alternativen på marknaden och generera så mycket värde som möjligt från Södras 51 000 medlemmars skogar. Samarbetet mellan Oncemore, Filippa K, Lenzing och Riopele är ett viktigt steg för att uppnå detta och fortsätta utmana blandfiberavfall för att skapa ett cirkulärt textilsystem, säger Lotta Lyrå, vd för Södra.

Lotta Lyrå, vd Södra.
Lotta Lyrå, vd Södra.

Henrik Persson

Dela artikeln!