Vad gör lilla jag för skillnad? Det är så lätt att känna sig maktlös när problemen är så stora och de som drabbas ofta är så långt bort. Ett litet steg i rätt riktning är att minska på nyköp, lappa och laga, köpa second hand och byta med varandra.
Detta är texten som möter dig när du går in i en av eldsjälen och cirkulära entreprenören Sara Hillersbergs butiker i Örebro.
En uppmaning att handla mindre är kanske inte det vanligaste för en butiksägare att skylta med. Men Sara Hillersberg är inte en dussinföretagare och av i en av hennes två butiker går verksamheten helt ut på att byta sina kläder rakt av, utan någon avgift.
Man tar med sig ett plagg och hänger upp i butiken och tar ett annat med sig därifrån. Butiken till och med heter Byt! och ligger i de gamla Wadköpingskvarteren vid stadsparken i Örebro.
Vägg i vägg ligger Saras andra butik som handlar med vintage och bättre begagnat samt miljövänliga prylar. Och recept! Fast inte på mat, utan sådant som ”Recept på kjol av duk” och ”Recept på byxor av påslakan”.
Sara Hillersberg är utbildad sömmerska och delar gärna med sin av sin kompetens, särskilt när det gäller det cirkulära tänkandet. Både i butikerna med också som kursledare och föredragshållare bland annat i skolor, ett bra komplement i den ekonomiska mixen av intäkter som en småföretagare behöver.
Det som utmärker många företag inom den cirkulära ekonomin är att de kräver hög och ofta specialiserad kompetens hos ägarna och personal. Istället för slentrianmässiga lösningar krävs ständiga kreativa beslut i allt från produktion, försäljning och även inköp.
Detta är också något som stämmer på Sara Hillersbergs verksamhet, två butiker, föredragshållare och inspiratör, egen produktion av plagg till butikerna samt uppdrag att sy bland annat scenkläder för teater. En strategi som borgar för långsiktighet och trygghet för småföretagaren.
Henrik Persson