Vi sparar på elen – både hemma och på kontoret

Foto: Julian Hochgesang
8 mar 2023

Elanvändningen både i kontor och hem har minskat över hela linjen visar undersökningsföretaget Mestros senaste rapport “Energi i fastigheter 2022”.

Att energianvändningen hemma skulle minska när vi gick tillbaka till kontoren var väntat och mycket riktigt minskar användningen mest på klassiska kontorstider. Men även med detta inräknat har hushållet dragit in på elen under 2022 och går till och med under prognoserna. Samtidigt som även kontoren minskar sin förbrukning.

Konsumenternas oro för elpriset är enligt Mestro förklaringen till sparsamheten hemma. Det styrks bland annat av Google där sökningar på dagens elpris ökade 1250 procent.

Svenskarnas genomsnittliga årsanvändning i hemmet har minskat med cirka 1 kWh per kvadratmeter under det gångna året. Det är 3 TWh mindre el än den prognoserna och motsvarar elanvändningen i 150 000 villor.

Kristin Berg Vd på Mestro.
Kristin Berg Vd på Mestro.

— Viljan att optimera energianvändningen och därigenom minska kostnaderna aldrig har varit större. Till och med större än vad vi förväntade oss, säger Kristin Berg, vd på Mestro.

Även kontoren minskar sin elförbrukning, trots att de anställda återvänt efter pandemin. Kortade drifttider och sänka rumstemperaturer ligger bakom besparingarna men även aktivt arbete bland fastighetsägare att exempelvis få olika miljöcertifieringar eller grön finansiering ligger bakom.

– Siffrorna belyser vikten av att optimera elanvändningen. Okontrollerad konsumtion drabbar både plånbok och planet, vilket inte är bra för någon, säger Kristin Berg i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten “Energi i fastigheter 2022” här.

Henrik Persson

Dela artikeln!