Läshelg? Här är tre böcker för cirkulärt intresserade

Foto: Henrik Persson
10 mar 2023

När snön faller och det är bäst att hålla sig inne kan det vara lockande att variera serietittande med lite matnyttig läsning om cirkulär ekonomi.

Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv.

Maria Soxbo, Norstedts

En bok om att ställa om sitt liv – fast utan pekpinnar. Klimatdebatten är ofta kantad av skuld och skam och en känsla av att det roliga har tagit slut. Det vill journalisten och författaren Maria Soxbo ändra på med sin bok.

En typisk rubrik kan vara ”Det bästa med det nya, med det bästa om det gamla” och en lista med tips kan handla om fördelarna med att odla en stark social gemenskap med grannarna: det blir lättare att låna och dela prylar, du får ut mer av ditt närområde, gemenskap med andra ökar ditt generella välbefinnande, graden av närodlat ökar, enklare att minska onödiga transporter.

Boken är en trivsam läsning med fakta blandat med råd och tips.

Framtidens by. När lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra.

Redaktörer Nikolas Berg och Ingrid Berg

Cirkulär ekonomi och livsstil är inget nytt, tvärt om är det vårt äldsta och naturligaste sätt att leva på. Och den cirkulära ekonomin lever vidare fortfarande på landet där tjänster och varor cirkulerar i stor omfattning utan att pengar är inblandade.

Men hur ska framtidens by se ut? Både den på landet och den i stan. För en by behöver inte ligga på landet. Även staden kan erbjuda möjligheter till lyckade lokalsamhällen.

Detta är en antologi med en rad författares bidrag, chansen är stor att något av dem eller flera passar med det intresse man just nu har och kanske får man återkomma vid ett annat tillfälle till andra.

Klimatet, tillväxten och kapitalismen

Rikard Hjort Wallenius, Verbal förlag

Kräver klimatkrisen att vi välter det ekonomiska systemet över ända? Kan kapitalismen överleva utan tillväxt? Och vilken strategi för förändring ger oss bäst chans att klara klimatmålen?

Den här boken kanske inte är söndagsläsning i soffan direkt. Med typiska kapitelrubriker som ”När faller kapitalismen” och ”Två svenska energiomställningar och en hypotetisk”.

Detta är en välskriven bok för den som vill slipa sin argument och fördjupa sina kunskaper om ekonomiska system i relation till klimatet.

Henrik Persson

Dela artikeln!