torsdag 23.05.2024

Politiker vill minska biobränsle – marknaden gör tvärtom

Benjamin Brunner
15 mar 2023

När regeringen vill minska inblandningen av biobränsle i bensin och diesel reagerar marknaden, i vart fall delar av den, med att istället frivilligt öka inblandningen av biobränsle i vissa produkter.

Det är varumärket Aspen, ägt av lantmännen, som nu lanserar en ny akrylatbensin med 10 procent biobränsle i mixen, det högsta tillåtna med dagens regler.

Akrylatbränsle används i stora delar av maskinparker så som motorsågar, gräsklippare och andra mindre maskiner men även av elverk och inom motorsporten.

– Vi visste redan vilken typ av egenskaper komponenterna måste ha för att minska koldioxidpåverkan, utan att produkten skulle tappa sin höga funktionalitet, men de fanns inte – förrän nu. Det är viktigt för oss att fortfarande erbjuda våra kunder och återförsäljare bästa möjliga kvalitet, säger Ulf Karlsson, Senior Product Specialist på Aspen i ett pressmeddelande.

Biobränslet ska produceras från avfall från skogs och livsmedelsindustrin. Bolaget uppger att förutom miljöhänsyn så ligger krav och efterfrågan från konsumenterna bakom lanseringen.

Henrik Persson

Dela artikeln!